ANLAŞMALI BOŞANMA, ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI, ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ HAZIRLANMASI-İSTANBUL AVUKATI

ANLAŞMALI BOŞANMA, ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI, ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ HAZIRLANMASI-İSTANBUL AVUKATI

ANLAŞMALI BOŞANMA, ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI, ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ HAZIRLANMASI-İSTANBUL AVUKATI

 

Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde düzenlenmiştir:

 

VI. Evlilik birliğinin sarsılması

Madde 166-

 

Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

 

Buna göre anlaşmalı boşanma yoluna başvurulabilmesi için aşağıdaki şartlar bulunmalıdır:

 

EVLİLİK İLİŞKİSİNİN EN AZ 1 YIL SÜRMÜŞ OLMASI

Taraflar arasında yapılan resmi nikahtan itibaren en az bir yıllık bir sürenin geçmiş olması şartı aranmaktadır.

 

EŞLERİN MAHKEMEYE BERABER BAŞVURMUŞ YA DA BİR EŞİN AÇTIĞI BOŞANMA DAVASINI DİĞER EŞİN KABUL ETMİŞ OLMASI YANİ İKİ TARAFIN DA BOŞANMAYI KABUL ETMİŞ OLMASI

 

Eşlerin boşanma konusundaki arzularının şüpheye yer bırakmayacak şekilde örtüşmesi şartı aranmaktadır. Bununla birlikte çekişmeli olarak açılan boşanma davası sürerken tarafların anlaşmalı boşanma iradelerini açıklayan protokolü mahkemeye sunmaları ya da duruşma esnasında anlaşma şartlarını duruşma zaptına geçirmeleri ile de anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir.

 

TARAFLARIN HAKİM TARAFINDAN BİZZAT DİNLENMELERİ YANİ TARAFLARIN HAKİM HUZURUNDA BOŞANMA İRADELERİNİ AÇIKLAMALARI GEREKMEKTEDİR.

Boşanma, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için tarafların boşanma iradelerini bizzat hakime açıklamaları gerekmektedir.

 

NAFAKA, VELAYET, TAZMİNAT VE DİĞER TÜM MALİ KONULARDA ANLAŞILMASI

 

Bu konularda anlaşılması gerektiği gibi ayrıca tarafların, hakime sunmuş oldukları anlaşma şartlarındaki maddi-manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti, çocuklar ile kişisel münasebet gibi hususların hakim tarafından uygun bulunması gerekir. Hakim gerek görürse bu şartlarda değişikliğe gidebilir. Anlaşmalı boşanmanın söz konusu olabilmesi için hakimin gittiği değişiklikleri tarafların da kabul etmesi gerekmektedir.

 

Nafaka, velayet, tazminat ve diğer tüm mali konularda anlaşma sağlanınca bu konuda mahkemeye sunulmak üzere boşanma protokolü tarafların avukatları tarafından hazırlanır.  İleride hak kayıplarının yaşanmaması ve ihlal durumlarında dava açılabilmesi için boşanma protokolünün alanında uzman avukatlarca hazırlanması önemlidir.

Protokolün hazırlanmasının ardından taraflar protokolü imzalar ve Mahkemede bizzat bulunarak imzanın kendilerine ait olduğunu, kendi hür iradeleri ile boşanmayı ve protokoldeki yazılı maddeleri kabul ettiklerini beyan ederler. Boşanma protokolünün mahkeme önünde tekrar edilip mahkemece uygunluğunun kabul edilmesi gerekmektedir.

Daha detaylı bilgi edinmek için Avukat İsmail Yıldırım Hukuk Bürosu iletişim bölümünden iletişime geçebilirsiniz

İsmail Yıldırım Hukuk Bürosu olarak Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu bölgeleri ile Bursa ve Kocaeli şehirlerindeki ayrıca Darıca ile Gebze bölgesindeki müvekkillerimize hizmet vermekteyiz.