
Kiracı Tahliye Davası
Kiracı Tahliye Davası, kısaca kira için tutan kişinin kiraladığı mülkü, terk etmemesi sonucu açılmakta olan davalara verilen isimdir.
Kiralanmış olan yapının terk edilmemesi sonucu mülk sahibi tarafından açılan davalara isminden de kolayca anlaşılacağı üzere Kiracı Tahliye Davası denmektedir.
Kiracı çıkarma tahliye davası ne kadar sürer?
Kiracı tahliye davası süreci, konunun detaylarına göre zaman almakta olan bir durumdur. Genel olarak bir zaman vermek gerekirse görülen davalara göz atıldığında en kısa süren dava 3 ay iken en uzun süren ise 2 yılı bulabilmektedir.
Burada dava esnasında kiracının terk etme durumunu ne zaman gerçekleştirip gerçekleştirmediğine göre de erkenden sonuçlanabilmektedir. Dava açıldığı durumlarda da ve özellikle ilk davanın ardından kiracılar, mülkleri aniden terk edebilmektedir.
Bu gibi durumlarda da davanın sonuçlanması ortaya çıkmaktadır.
Yapılan karşılıklı kira anlaşmasının son bulması sonucunda kiracı konumundaki kişiler bulundukları yapıları terk etmemek ya da zorluk çıkartarak evden ya da ofisten ayrılmak isteyebilmektedir. Bu gibi durumlarda mülk sahipleri işin içinden çıkamadıkları için olayı yasal mecralara taşıyabilmektedir.
Açılan Kiracı Tahliye Davası ile mahkemenin vereceği yasal karar uygulamaya alınarak kanunen kiracıların bulundukları yapıdan ayrılması sağlanmaktadır.
Kiracı tahliye davası masrafını kim öder?
Kiracı çıkartma diğer bir adıyla Kiracı Tahliye Davası için gerekli masrafların her birini davayı açmakta olan mülk sahibi üstlenir bir takım yasal ödemelerin yerine getirilmesinden sonra dava açılması söz konusu olmaktadır.
Tahliye davası için prosedür gereği ödenmesi gereken harç ve dava masrafları davacı tarafından ödenerek gerekli yasal işlemler yürürlüğe girmektedir.
Burada ilk davadan son davaya ulaşıncaya kadar bir takım dava masrafları ortay çıkabilmektedir. Bu masrafların her biri kayıt altına alınarak bir dosya içerisinde toplanmakta ve davanın ardından her biri masrafalra eklenerek davaya dahil edilmektedir.
Ortaya çıkan gerekli ödemeler davayı açan kişi tarafından tek tek ödeniyor olsa da ancak davanın sonuçlanması ve tahliye sürecinde ortaya çıkan tüm giderler, icra takibi sürecinde kiracıdan temin edilir.
Tahliye kararı çıktı ne yapmalıyım?
Açılmış olan kiracı çıkartma davasının ardından yasal işlemler yürütülürken tahliye kararının ortaya çıkması sonucu, icra memuru ve kolluk kuvvetleri aracılığı ile kiracı konumunda bulunan kişiye, en başta 15 günlük terk etme süresi tanınır.
Bu zaman zarfı içerisinde yapıyı terk etmesi beklenir. Şayet geçen sürenin ardından taşınmaz yapıyı terk etmediği durumlarda ise zor kullanmak koşulu ile kiracının mülkü terk etmesi sağlanır.
Her ay kirasını düzenli ödeyen kiracılar olsa da yapılan sözleşmenin bitmesinin ardından mülkü terk etmeyen kişiler için tahliye talepli olarak icra takibi başlatılması oldukça önemli bir durum oluşturmaktadır.
Bu gibi durumlarda doğru adımlar atabilmek adına mutlaka hukuki destek alınması gerekmektedir.
Tahliye davası şartları
- Kiracının temerrüdü yani kiracının anlaşıldığı şekilde kirasını düzenli olarak ödememesi durumunda.
- Kiralanan yapının mülk sahibi ve yakınları tarafından kullanma durumu ortaya çıkıyorsa. Bunlar; kendi olabilir, eşi olabilir, çocukları olabilir, torunları olabilir)
- Yeni malikin gereksinimi, yani kiralanmış olan mülkün el değiştirmesi başka birine satışının gerçekleşmesi sebebiyle.
- Kiracı kişinin belli şartları öne sürerek boşatmayı yazılı biçimde taahhüt etmesi.
Gibi durumlarda tahliye davası açma durumları ortaya çıkabilmektedir.
5 yılını dolduran kiracının tahliyesi, Kiracı tahliye davası ne kadar sürer, Kiracı tahliye davası masrafları, Avukatsız tahliye davası, Tahliye davası açmak ne kadara mal olur? Avukatsız tahliye davası nasıl açılır? Tahliye davası ücretini kim öder? Tahliye masrafı ne kadar? Tahliye davası açma süresi 6 ay, Tahliye davası ne kadar sürer, Tahliye davası şartları ve Tahliye davası ilk celsede biter mi? Gibi konularda sizlere detaylı bilgiler sunmaya çalıştık.