MAAŞ PAKETİNDEN GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILAMAZ

MAAŞ PAKETİNDEN GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILAMAZ

MAAŞ PAKETİNDEN GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILAMAZ

 

Maaş paketi verilerek işten ayrılan çalışanlardan ( yani ikale sözleşmesi ile işten ayrılan çalışanlardan) bu maaş paketinin %35'ine kadar gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır. 21 Mart 2018'den*** önce yapılan kesintilerden Vergi Mahkemesinde dava açarak geri alınması mümkündür. Kesinti yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde açılmayan davalar zamanaşımına uğrar.

Gelir Vergisi kanununun 25. maddesinin birinci fıkrası gereğince tazminat olarak ödenen bedeller gelir vergisinden muaf olduğu halde işverenler ödeme yaparken gelir vergisi kesintisi yapmaktadır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 61. maddesinde ücret işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilen menfaatlerdir.

İkale bedeli yani maaş paketi ile yapılan ödeme işi iade davası açılmaması için yapılan bir ödemedir ve çalışanın hizmetleri karşılığında yıpranma payı olarak ödenen bir ödemedir dolayısıyla gelir vergisi ne tabi tutulmamalıdır. Buna dair İstanbul 9.Vergi Mahkemesinin, İstanbul 14.Vergi Mahkemesinin, İstanbul BAM 4.Vergi Dava Dairesinin vermiş olduğu emsal kararlar mevcuttur.

Burada yapılması gereken yasal başvuru ve cevap sürelerine uyarak sırasıyla; Vergi Dairesine başvuru yapılıp red cevabı veya cevap gelmemesi durumunda, Maliye Bakanlığına şikayet yoluyla başvuru ve süresi içinde Vergi Mahkemesine başvuru yaparak kesintiyi geri almak mümkündür.

*** 21.03.2108 tarihinde yayımlanan 7103 sayılı kanunla 21.03.2018 tarihinden sonra yapılan kesintiler yasal zemine oturtulmuştur.

 

 

İsmail Yıldırım Hukuk Bürosu olarak Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu bölgeleri ile Bursa ve Kocaeli şehirlerindeki ayrıca Darıca ile Gebze bölgesindeki müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Daha detaylı bilgi edinmek için Avukat İsmail Yıldırım Hukuk Bürosu iletişim bölümünden iletişime geçebilirsiniz.