MAL KAÇIRAN KİŞİYE KARŞI AÇILABİLECEK TASARRUFUN İPTALİ DAVASI İLE İLGİLİ EMSAL KARARLAR

MAL KAÇIRAN KİŞİYE KARŞI AÇILABİLECEK TASARRUFUN İPTALİ DAVASI İLE İLGİLİ EMSAL KARARLAR

MAL KAÇIRAN KİŞİYE KARŞI AÇILABİLECEK TASARRUFUN İPTALİ DAVASI İLE İLGİLİ EMSAL KARARLAR

 

Aralaraında ticari ilişki olan kişilerin yaptığı taşınmaz devri mutad ödeme vasıta dışında yapılan ödeme kapsamında değerlendirilip yapılan tasarrufun iptaline neden olabileceğine dair emsal kararlar vardır. Buna ilişkin kararları aşağıda paylaşıyorum;

«Para ve mutad ödeme vasıtalarından gayri bir suretle yapılan ödemeler batıl olup, dava konusu taşınmaz devrinin, davalı üçüncü kişinin ortağı olduğu dava dışı şirketin borçlu şirketten alacağına mahsuben yapılmış bir devir olduğunun davalı üçüncü kişinin de kabulüne olması karşısında, tasarrufun iptali davasının kabulü gerektiğini» ( 17. HD. 06.12.2016 T. 20519/11219)

√ «Para veya mutad ödeme vasıtalarından gayri bir suretle yapılan ödemelerin iptali gerektiğini- Davalıların ikrarı ile taşınmazın borca karşılık verildiği kabul edildiğinden, davanın kabulüne karar verilmesinin isabetli olduğunu» ( 17. HD. 05.04.2016 T. 4379/4263) 

√ «Davalıların savunmalarından dava konusu taşınmaz devirlerinin borca mahsuben yapıldığı anlaşıldığından, dava konusu dört adet taşınmaz hisse devrine ilişkin davalılar arasındaki tasarrufun İİK’nun 279/1-2. maddesi gereğince (borca mahsuben yapılan taşınmaz devrinin mutad ödeme olmaması nedeniyle) ve yine davalı davalının borçlunun kefili olması, aynı işkolunda çalışmaları nedeniyle bu davalının borçlunun durumunu ve amacını bilebilecek kişilerden olması nedeniyle, İİK’nun 280/1 madde gereğince 09.09.2011 tarihli aciz belgesinde belirtilen alacak miktarıyla sınırlı olarak iptaline karar verilmesi gerektiğini»  (17. HD. 29.09.2015 T. 978/9814)

 

 

İsmail Yıldırım Hukuk Bürosu olarak Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu bölgeleri ile Bursa ve Kocaeli şehirlerindeki ayrıca Darıca ile Gebze bölgesindeki müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Daha detaylı bilgi edinmek için Avukat İsmail Yıldırım Hukuk Bürosu iletişim bölümünden iletişime geçebilirsiniz.