Özellikle işçi mahkemesi avukat ile birlikte çalışmanız sizlere pek çok açıdan avantaj sunacaktır. İşçi ve işveren arasında çıkan uyuşmazların çözümlenmesinde sizlere hukuki danışmanlık yapacak olan avukatlarımız bu süreçte haklarınızın korunmasına yardımcı olmaktadır.
İş hukuku kapsamında ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, işe iade ve mobbing davalarının açılması ve takibi uzman avukat ekibimiz tarafından yürütülmektedir. Ayrıca bu hukuk dalı içerisinde fazla mesai ücretleri, yıllık izinlerin kullandırılması ve ücretlendirilmesi ile tahsilinin yapılması gibi tüm işlemlerde de takip süreci yine avukatlarımız tarafından gerçekleşmektedir.
İş Hukuku Kapsamı
İş hukuku genel olarak işçi ve işveren arasındaki tüm uyuşmazlıkları ve ilişkileri incelemektedir. Ayrıca uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması için gerekli düzenlemeler de yine İş Hukuku dalı içerisinde yer almaktadır.
İş hukuku kendi içerisinde ise bireysel ve toplu iş hukuku olarak iki farklı grup olarak incelenebilmektedir. Bireysel iş hukuku kısaca işçi ve işveren arasında yapılması gereken sözleşmeleri, izin haklarını, çalışma süreleri ve sözleşmenin feshi gibi konuları konu edinmektedir. Tazminat ve asgari ücret gibi konular da yine bireysel iş hukuku dalı içerisinde yer almaktadır.
Toplu iş hukuku ise sendikaları ve bunların tüm faaliyetlerini konu edinmektedir. Toplu iş sözleşmeleri ile sendikaların kuruluşları gibi tüm konular bu hukuk dalını kapsamaktadır. İşçi mahkemesi avukatları İstanbul hukuk büroları ile dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz. İş davaları ve konuları ile ilgili tüm merak ettiklerinizi uzman avukatlarımıza sorabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.
İş hukuku sadece çalışma ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalı olarak görülse de her çalışma ilişkisini bu hukuk dalı içerisinde değerlendirmek mümkün değildir. Ancak iş hukuku, işçi statüsü içerisinde yer alan herkesin ve işverenlerin ilişkilerini içerir. Bu noktada önemli olan konu işçinin ve işverenin tanımının nasıl yapıldığıdır. Arada meydana gelen uyuşmazlığın da hangi hukuk dalı içerisinde yer alacağı da yine İş Hukuku ayrımı yapılmasında en önemli etkenlerden biridir.
İşçi hukuku avukatı ile görüşmeniz haklarınızın korunması ve yasal süreçte sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesi açısından oldukça önemlidir.
İşe İade Davası
İşçi hukuku ücretsiz avukat talepleriniz ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için herhangi bir hukuk bürosu ile görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ancak her zaman İş Hukuku içerisinde yer alan dava konularında profesyonel adımlar atmak mağdur olmanızın önüne geçecektir.
İşe iade davası açılabilmesi için dava açılacak olan iş yerinde en az 30 kişinin çalışıyor olması gerekmektedir. Ayrıca belirsiz bir iş sözleşmesinin varlığı ve sigorta kayıtlarında dava açacak işçinin de en az 6 ay kadar kaydının bulunması gerekmektedir.
İşe iade davası açılması için yasal hakların alınmış olması herhangi bir engel teşkil etmemektedir. İhbar, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla çalışma ücretleri gibi tüm haklar alınmış olsa bile işçi uygun şartları taşıyor ise işe iade davası açabilmektedir.
İşe iade davası avukatları sizlere bu süreçte profesyonel olarak destek olmaktadır. Haklarınızı almanız veya hiçbir hakkınızı alamamanız durumunda sizler için en avantajlı olacak şekilde süreçte yardımcı olmaktadırlar.
İş Davalarına Konu Olan Alacaklar Nelerdir?
- Kıdem tazminatı
- İhbar tazminatı
- İşe iade davasından doğan alacaklar
- Fazla mesai ücretleri
- Yıllık izin hakları ve ücretleri
- Hizmet davasından kaynaklı alacaklar
- İş kazalarından kaynaklı meydana gelen maddi ve manevi alacaklar
- İşçi kötü niyet tazminatı alacakları